Di PICC, putrajaya tempat sy membuat lawatan kerja baru2 ini, sy telah singgah di bahagian kitchen...mak aiii besarnya kitchen, terbahagi kepada 3 bahagian, main kitchen, euro kitchen dan asia kitchen... namun itu bukan perkara yg menarik minat sy apabila rata2 peralatan bernilai melebihi rm 50k.... sy tertarik kepada 1 situasi apabila caterer sedang memunggah something kedalam plastik besar...setiap trail yg lalu, kesemuanya dipunggah kedalam plastik tersebut...
minat sy berbunga utk mengetahui apakah benda yg dipunggah dgn begitu bersemangat oleh si caterer tersebut..seumpama semangatnya ingin berkahwin dgn neelofa... dgn tertib sy mendekati staff tersebut...staff tersebut melihat sy dgn hormat, mungkin kerana sy berbaju kemeja dan bertali leher..
sy terkejut kerana apa yg dipunggahnya adalah makanan...ya makanan...dan makanan tersebut adalah makanan baru dan bukannya sisa makanan... ia adalah lauk pauk yg x habis...(ingt, ia bukan sisa, ia adalah lauk yg x hbis..)... kesemua lauk yg dipunggah adalah menu yg lazat2 seperti kambing kurma, ayam masak merah, udang masak 3 rasa dan sayur2ran high level...
sy bertanya, nak pindah tempat lain ke bang?knapa campur suma lauk ni?...brother tersebut menjawab dgn selamba seperti kanak2 rebena mengunyah chewing gum, "haah, nak pindah ke dalam tong sampah ni cik"..sy terkejut, lalu bertanya, "knapa nk dibuang, kan elok lagi...klu diberi kpd cleaner atau pak guard atau bdk maintenance yg gaji 1000 ke bwh kn lebih baik...x membazir"
apa yg dijawab..."bkn kami xnk buat bang...kmi pn tahu membazir..kami yg lihat makanan d buang tiap2 hr d sini pn rasa sedih...tp inilah yg dilakukan sejak sy bekerja 5 tahun yg lalu...arahan ini disebut PROSEDUR MAKANAN X HABIS, di mana setiap makanan yg x hbis WAJIB DIBUANG dan TAK BOLEH D BERIKAN KPD SESIAPA kerana takut d curigai terkena keracunan makanan dan pihak caterer blh d saman oleh pengguna"..
sy terus melihat kepada makanan2 d dlm tong sampah tersebut dgn perasaan sedih seperti anak kecil x dapat makan gula2...sy mengutip beberapa ketul ayam dan daging kurma, lalu meletak ke dalam pinggan polistrene yg tersusun di tepi meja, lalu duduk dan makan d sebelah caterer yg buat kerja tersebut... caterer tersebut terkejut dgn tindakan sy yg mengambil makanan dr dlm plastik buangan makanan tersebut dan terus bertanya, "encik, jgn buat mcm ni...encik telah melanggar arahan...klu bos kitchen nampak, encik kena marah nnt"...
sy cume tersenyum sambil menjawab, "sy bos kepada bos kitchen awak...nak saman sy pun xpe..panggil dia sini, sy ajak dia makan ngn sy dr palstik buang makann ni..."
ya...inilah situasi pembaziran makanan d malaysia yg rata2nya di amalkan oleh caterer2 besar seperti hotel dll....dan ini juga amalan VVIP2 dlm malaysia yg membuat event makan besar2 dan buang makanan pn besar2 jgk...ini bukan cerita dongeng, ini ialah realiti event2 yg melibatkan VVIP yg duitnya bersepah2 xtau nk buat apa..tp bila bnda ni d ajukan pd mereka,akan banyaklah suara2 sengau yg membantah...xpelah, biar korang suma bantah ngn Allah d hr akhirat nnt bilamana d hisab tentang "makanan"
No comments:
Post a Comment